Entuziasmul in legatura cu vitaminele, nutritia si metabolismul a penetrat mediul inconjurator – Paul D. Boyer

Majoritatea dintre noi nu impartasesc acelasi entuziasm exuberant in legatura cu sanatatea si metabolismul, precum Domnul Boyer. Sau poate ca da! Indiferent, ambele sunt esentiale pentru o viata mai sanatoasa si mai fericita.

Conform WebMD, metabolismul este „procesul prin care corpul transforma ceea ce mancati si beti in energie.” In momentul in care consumati mancare sau o bautura, procesul metabolic combina caloriile din alimente cu oxigenul, iar produsul se manifesta prin energie gata de transmis catre celulele din corp.

Rata bazala de metabolizare – sau numarul de calorii necesare pentru sustinerea functiilor energetice – justifica aproximativ 70% din toate caloriile pe care le consumam in fiecare zi. 70 la suta! Prin urmare, este important sa ne asiguram ca metabolismul functioneaza corespunzator.

Vom vedea ca nutritia si metabolismul sunt conectate intrinsec; de multe ori, se alimenteaza una pe cealalta si joaca roluri importante in vederea sustinerii sanatatii generale. Astazi, vom discuta mai in detaliu despre metabolism. Mai exact, lucrurile pe care le putem face pentru a-l transforma intr-o masinarie de ars calorii.

Haideti sa incepem!

Iata cele 7 metode prin care sa va puneti metabolismul la treaba

1. Dormiti mai mult
Durata si calitatea somnului au un efect enorm asupra metabolismului. Persoanele care aleg sa nu doarma isi altereaza fara sa stie echilibrul hormonilor pentru apetit/foame, marind sansele de exagerare ori de consum a mancarurilor nesanatoase.

Intr-un studiu efectuat de catre Universitatea Stanford si Universitatea din Wisconsin, adultii care dormeau pentru 5 ore sau mai putin in fiecare seara prezentau cantitati mai mari de grelina – un hormon care stimuleaza senzatia de foame. In plus, indivizii au aratat si un nivel mai scazut al hormonului de suprimare al apetitului, leptina.

Specialistii care studiaza modelele de dormit recomanda adultilor sa doarma pentru cel putin 7 – 8 ore in fiecare noapte. Persoanele mai tinere (ex. adultii tineri, adolescentii, copii de varsta primara, prescolarii, copii care abia incep sa umble si nou nascutii) au nevoie de 8 – 17 ore de domn in fiecare seara, conform Fundatiei Nationale de Cercetare a Somnului.

2. Miscati-va
Activitatea fizica joaca un rol direct in eficientizarea functiilor metabolice. Tinand minte acest aspect, ar trebui sa prioritizati zilnic exercitiile fizice.

Am mai spus asta de multe ori dar trebuie sa o repetam: exercitiile nu trebuie sa devina o sarcina. Exista o multime de lucruri pe care le puteti face pentru a obtine doza recomandata de activitate fizica: aerobic, jogging, alergat, inot, tenis, mersul…si lista poate continua. Toate aceste activitati cresc viteza cardiaca si pun metabolismul la lucru.

Pe langa asta, este perfect in regula sa impartiti exercitiile in doua sesiuni (sau mai multe!). Ideal ar fi sa tintiti catre 60 de minute de activitate fizica in fiecare zi dar orice exercitiu este mai bun decat nimic.

3. Treziti-va mai devreme
Stiti si voi ca va treziti prea tarziu atunci cand abia va ajunge timpul pentru a indeplini sarcinile esentiale si dupa care sa trebuiasca sa iesiti imediat pe usa. Iata marea intrebare: va treziti in timp pentru micul dejun?

Ar putea suna redundant dar micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, iar asta implica si subiectul metabolismului. Chiar si un mic dejun rapid si nutritiv este bun. Mancati ovaz sau un baton din cereale daca doar pentru asta mai aveti timp.

Binenteles, faceti si cateva exercitii daca este posibil!

4. Mancati, mancati, mancati!
Chiar ar trebui sa indepartam modul de gandire ce dicteaza cele 3 mese din zi. Motivul? Pentru ca este mult mai sanatos pentru starea voastra generala, inclusiv pentru metabolism, sa mancati intre 5 si 6 mese pe zi.

Consumul unor alimente sanatoase, de 5 sau mai multe ori pe zi, sustine metabolismul prin faptul ca i se confera un influx constant de energie. Comparati aceasta metoda cu cea a celor 3 mese pe zi, in care de cele mai multe ori ne simtim adormiti si obositi imediat ce am mancat.

Binenteles, mancati in special alimente sanatoase si nutritive (ex. fructe, nuci, legume, etc.) atunci cand urmati respectivul program de alimentatie.

Un bonus: daca mancati mai des in decursul zilei, veti reusi sa va imbunatatiti si functiile cerebrale!

5. Beti mai multa apa
Apa chiar este un elixir magic; nu contine calorii dar este de neinlocuit in vederea conservarii starii de sanatate.

Efectele deshidratarii pot deveni nocive in ceea ce priveste telul nostru de sustinere a sanatatii, inclusiv al celui de alimentatie mai sanatoasa. Din punct de vedere fiziologic, creierele noastre au propriile cai de interpretare a setei sub forma de foame si suntem mai predispusi sa ne dorim mancaruri nesanatoase.

Iata o alta idee. Data viitoare cand mai aveti pofte premature, beti intre 200 si 300 ml de apa si asteptati pentru 20 – 30 de minute. Daca inca va este foame, puteti manca linistiti dar incercati sa faceti alegeri cat mai sanatoase.

6. Cautati sa consumati calciu
Cercetarile au aratat ca acest mineral poate imbunatati rata bazala de metabolizare, care este atat de importanta si despre care am discutat mai devreme. Binenteles, efectele se pot manifesta si prin pierderea in greutate.

Un anumit cercetator, Hang Shi de la Universitatea din Tennessee, relateaza descoperirile sale: „Calciul inclus printr-o dieta bogata in grasimi poate conduce la obezitate dar este surprinzator faptul ca dietele mai saracacioase si prin care este totusi consumat calciu, pot ajuta la reducerea indexului grasimii corporale. Efectele sunt extrem de evidente, cu mult mai semnificative decat ni le-am imaginat a fi.”

7. Mancati alimente iuti
Pentru cei care prefera mancarurile iuti, avem cateva vesti bune. Alimentele si ingredientele iuti pot accelera metabolismul.

Efectul apare astfel: in momentul in care consumam mancaruri iuti, temperatura interna a corpului creste. Cand se intampla asta, se emana caldura. Prin urmare, rata de metabolizare creste si incepe sa arda depozitele de grasime sub forma de energie.

Totodata, alimentele iuti sunt cunoscute pentru faptul ca induc senzatia de satietate sau de plenitudine.

3 thoughts on “7 metode de a va pune metabolismul la treaba

  1. Felicitari pentru munca depusa in realizarea acestui material. Am invatat multe lucruri noi si am acumulat cunostinte importante pe acest subiect. Astept cu nerabdare urmatoarele articole de pe acest site.

  2. Este fascinant sa descopar atatea detalii despre acest subiect. Autorul a reusit sa adune o multime de informatii relevante si sa le prezinte intr-o maniera accesibila. Ma bucur ca am avut ocazia sa citesc acest articol.

  3. Articolul este foarte interesant si informativ. Mi-a placut modul in care sunt prezentate cele mai importante aspecte despre subiectul abordat. Sunt impresionat de profunzimea cercetarii si de claritatea expunerii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *